• Staj sürecini sorunsuz ve başarılı bir şekilde tamamlamanız, stajınızın ve staj sonrasında teslim edecek olduğunuz staj raporunuzun komisyon tarafından uygun bulunabilmesi için öncelikle İTÜ STAJ GENEL ESASLARINI, bölümünüzün web sayfasında ilan edilen BÖLÜM STAJ ESASLARINI, <<<STAJ SÜREÇ VE İŞLEMLERİNİ>>> ve <<<SIKÇA SORULAN SORULARI>>> dikkatlice okuyup anladıktan sonra staj sürecinizi başlatmanız beklenmektedir.
  • İTÜ Kariyer ve Staj Merkezi, staj konusunda öğrencilerle tüm iletişimini İTÜ Yardım sistemi üzerinden elektronik olarak veya merkezimizde yüz yüze şeklinde yürütmektedir.
  • Staj Esasları, staj süreç ve işlemlerini ve sıkça sorulan soruları okumanıza rağmen staj süreci ile ilgili farklı veya esaslarda belirtilmemiş bir konuda danışmanlığa ihtiyacınız varsa Kariyer ve Staj Merkezine <<<STAJ YARDIM>>> tıklayarak yardım bileti oluşturabileceğiniz gibi Merkezi Derslik A Binası, Zemin Katta bulunan staj ofisine gelerek danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
  • Staj kaydınız ile ilgili değişiklik yapılmasına dair talepleriniz varsa, konu ile ilgili bölüm staj komisyonunuzdan ve staj yapacak/yapmakta olduğunuz firma yetkilisinden onay aldıktan sonra, Kariyer ve Staj Merkezine <<<STAJ YARDIM>>> tıklayarak yardım bileti oluşturmanız gerekmekte olup sözlü talepler üzerine işlem yapılmayacaktır.
  • Staj sigorta işe giriş işlemi staj başlangıç tarihinden 3 gün önce yapılacağından portal staj kaydından sonra Staj Sözleşmesi ve EK1 belgesinin indirilip onaylarının tamamlanarak sigorta işleminden önce sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
  • İTÜ Staj Genel Esasları ve Bölüm Staj Esaslarında belirlenmiş hükümlere aykırı hareket edilmesi ile herhangi bir nedenle staja başlanmaması ve/veya staj sürecinde staja devam edilmemesi durumunda derhal bölüm staj komisyonuna bilgi verilip onay alınmalı, ardından Kariyer ve Staj Merkezine <<<STAJ YARDIM>>> tıklayarak yardım bileti oluşturulmalı ve detaylı bilgi verilmelidir. Bu sürecin işletilmemesi ve bilgi verilmemesi durumunda İstanbul Teknik Üniversitesi Disiplin Yönetmeliği uyarınca bölüm staj komisyonları tarafından disiplin soruşturması açılacaktır.

İTÜ STAJ GENEL ESASLARI

Üniversitemizin staj genel esaslarına <<<İTÜ STAJ GENEL ESASLARI>>>tıklayarak erişebilirsiniz.

STAJ SÜREÇ VE İŞLEMLERİ

  1. Staj süreci ile ilgili yapılması gereken işlemler, dikkat edilmesi gereken hususlar ve uyulması gereken kurallar İTÜ Staj Genel Esaslarında detaylı olarak belirtilmiştir, ilk önce İTÜ Staj Genel Esasları okunur.

2. Yapılacak stajların gereklilikleri ve stajyer öğrencilerden beklenenler ile ilgili bölümünüzün web sayfasında ilan edilmiş olan bölüm staj esasları okunur.

Staj Öncesinde

3. <<<İTÜ Portal>>> web sayfasına staj başlangıç tarihinden en geç 15 gün önce İTÜ kullanıcı adı ve şifresiyle ile giriş yapılır.

a. Staj kayıtları İTÜ Staj Genel Esaslarında belirtildiği üzere stajlar staj başlangıç tarihinden en geç 15 gün önceye kadar yapılabilecektir, staj başlangıç tarihine 15 günden az kaldığında sistem ilgili tarih için kayıt oluşturulmasına izin vermeyecektir.

b. Sistemin izin verdiği tarihler haricinde staj ve işlem yapılması mümkün olmayacağından staj yapmak istediğiniz firmadaki hakkınızı kaybetmemek için kayıt işlemini zamanında yapmaya özen gösteriniz. Firma ile zamanında iletişime geçerek staj tarihinizi kesinleştirmeyi erkenden yapmanız faydalı olacaktır.

4. İTÜ Portal web sayfasında; Öğrenci> Staj İşlemleri> Staj kayıt sekmesine tıklanır.

5. Açılan sayfada staj kayıt işlemlerinden önce çevrimiçi olarak İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi verilecektir. İlk kez staj yapacak öğrencilerin İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimini tamamlaması ve eğitimin sonunda yapılacak çevrimiçi sınavda başarılı olmaları gerekmektedir. Daha önce eğitimi ve sınavı başarıyla tamamlayarak staj yapmış olan öğrencilerin tekrar sınava girmesine gerek yoktur.

  1. Staj kayıt formu doldurulur,

Form doldurulurken dikkat edilmesi gerekenler hususlar;

a. Staj kural olarak çevrimiçi yapılamaz. Ancak istisna olarak stajı çevrimiçi yapacaksanız ve bölüm staj esaslarınızda stajın yapılış şekli ile ilgili bir hüküm yoksa, bölüm staj komisyonunuz ile görüşüp stajı çevrimiçi yapmanın uygun bulunup bulunmadığını teyit ediniz.

b. Stajı yurtdışında yapacaksanız portal sisteminde kayıt oluşturulmamalıdır, yurtdışı stajları ile ilgili yapılması gereken işlemler için sıkça sorulan soruları ve İTU Staj Esasları m. 17’yi inceleyiniz.

c. Staj Çalışma Günlerini belirlemeden önce firma yetkilisine resmî tatillerde staj çalışması yapılıp yapılmayacağını sorunuz, staj çalışması olacaksa staj kaydından sonra sistemden indirecek olduğunuz ‘Staj Sözleşmesi ve EK1‘ belgenizin firma onayını alırken resmî tatillerde firmada çalışma olduğuna dair belgeyi de talep ediniz.

d. Staja başlayacak ve stajı bitirecek olduğunuz günleri takvimden doğru seçtiğinizden ve başlangıç ile bitiş tarihini mutlaka çalışma günlerine dahil ettiğinizden emin olunuz, yani staj başlangıç ve bitiş tarihlerini günlere dahil etmeden sadece arada kalan günleri seçerek kayıt oluşturmayınız,

e. Resmî tatillerde firmada staj çalışması olmayacaksa, ilgili günleri staj günü olarak seçmeyiniz.

f. Stajlar haftada en az 3 ve en fazla 6 tam gün olacak şekilde yapılabilir. Bu nedenle takvimde haftada 3 ila 6 gün seçim yaptığınızdan emin olunuz. Hafta sonu bir gün tam gün olmak şartıyla staj günlerine dahil edilebilir Ders, sınav veya firmada bulunmanızı engelleyecek herhangi bir durum olan günlerde staj yapılamaz.

g. Kurumsal bir firmada staj yapılacaksa ve firmanın birden fazla yerleşkesi bulunuyorsa fiili olarak staj sırasında bulunacak olduğunuz yerin firma bilgilerini giriniz.

h. Kayıt formunun en alt satırında bulunan staj esaslarını ve staj taahhüdü okuyup anladıktan sonra işaretleyerek ‘Kaydet‘ butonu ile kaydınızı tamamlayınız.

i. Yasal yükümlülük içerdiğinden staj esaslarını ve staj taahhüdü okuyup anladıktan sonra kaydınızı tamamlamanız yararınıza olacaktır.

j. Süresinde gerçekleştirilmeyen staj kayıt işlemi için <<<İTÜ Mazeretlerin Kabulü ve Mazeret Sınavlarının Yapılış Esasları>>> şartları aranacak, esaslara uymayan mazeretler kabul edilmeyecektir. Esaslarda belirtilen bir mazeret nedeniyle zamanında kayıt olunamaması durumunda en kısa sürede <<< Staj Yardım >>> tıklanarak erişilecek yardım bileti sayfasında talep detaylı olarak belirtilmeli ve mazereti gösterir resmî belge yardım biletine eklenmelidir.

Staj kayıt formunda yukarıda belirtilen hususlara dikkat edilmeden oluşturulan kayıtlar geçersiz sayılarak staj iptal edilecektir.

7. Staj kaydını bir önceki maddede belirtilen hususlara dikkat ederek oluşturduktan sonra ilgili alandan ‘Staj Sözleşmesi ve EK1‘ belgesi indirilir. Belge daha sonra indirilmek istenirse, ‘Portal Sistemi> Öğrenci> Staj İşlemleri> Staj Bilgileri‘ alanından ilgili staj verilerine ve belgelerine erişim sağlanabilir.

– Belge üzerinde herhangi bir nedenle değişiklik veya tahrifat yapılmamalı, sistemden indirilmiş olan şekli ile sadece belge üzerinde belirtilen gerekli mercilerden alınması gereken onaylar tamamlanmalıdır.

– Staj ile ilgili verilerde değişiklik gerekmesi durumunda en kısa sürede <<< Staj Yardım >>> tıklanarak erişilecek yardım bileti sayfasında talep detaylı olarak belirtilmelidir.

8. ‘Staj Sözleşmesi ve EK1‘ belgesinin çıktısı alınarak imzaladığınızdan emin olduktan sonra, öncelikle firma staj sorumlusuna imzalatınız.

– Firmaya imzalatılacak belgenin imzalı ve kaşe/mühürlü olması ve imzalayan kişinin adı soyadı ile unvanının belgede bulunması şart olup, eksiklik bulunan belgeler ve staj başvurusu geçersiz sayılacaktır.

  1. Belgeyi imzaladığınızdan ve firma imza kaşe/mühür tamamladıktan sonra bölüm staj komisyonu onayını tamamlayınız. – Belge staj komisyon başkanı tarafından onaylanabileceği gibi, staj komisyon üyelerinden de onayı alınabilir.
  2. Belge dekanlık onayını tamamlayınız
  3. Gerekli tüm birimlere eksiksiz olarak belgeleri onaylattıktan sonra ‘Portal Sistemi> Öğrenci> Staj İşlemleri> Staj Bilgileri‘ alanından staj verilerine girilerek ilgili alana ‘Yükle” butonu ile onaylı ‘Staj Sözleşmesi ve EK1’ belgesi ve resmî tatillerde staj yapılacaksa ilgili belge de eklenerek tek dosya halinde staj başlangıç tarihinden en geç 3 gün öncesine kadar sisteme yüklenir.

– Staj Sözleşmesi (2 sayfa) , EK1 belgesi (1 sayfa) ve varsa resmî tatilde çalışıldığına dair belge olarak tek dosya halinde yüklenmiş olmalıdır. Belgeler bölüm komisyonlarınca kontrol edilmekte olup eksik veya hatalı belge yüklendiği tespit edilen stajlar iptal edilir.

– Süresinde gerçekleştirilmeyen belge yükleme işlemi için <<<İTÜ Mazeretlerin Kabulü ve Mazeret Sınavlarının Yapılış Esasları>>> şartları aranacak, esaslara uymayan mazeretler kabul edilmeyecektir. Esaslarda belirtilen bir mazeret nedeniyle zamanında belge yüklenememesi durumunda en kısa sürede <<< Staj Yardım >>> tıklanarak erişilecek yardım bileti sayfasında talep detaylı olarak belirtilmeli ve mazereti gösterir resmî belge yardım biletine eklenmelidir.

  1. Staj çalışma takvimi, ‘Portal Sistemi> Öğrenci> Staj İşlemleri> Staj Bilgileri’ alanına girilerek indirilerek firma yetkilisine onaylatılır.

13. Staj kaydına ilişkin işlemlerin eksiksiz tamamlanmış olması gerektiğinden, gerekli işlemleri tamamlamadan staja başlayan öğrencinin stajının geçerli olup olmayacağına dair karar mercii, ilgili bölüm staj komisyonudur. Staj yapacak öğrencinin, staj kaydı açmasına rağmen, herhangi bir gerekçeyle staja başlamaması veya stajı yarıda kesmesi durumunda derhal ve acilen durumu Kariyer ve Staj Merkezine bildirmesi gerekmektedir. Aksi durum, gereksiz sigorta primi ödenmesine sebep olacağından öğrenci hakkında disiplin soruşturması başlatılabilir.

14. Stajdan önce stajyer öğrencinin yapması gereken başka bir işlem bulunmamaktadır.

Staj Sigorta Girişi

15. ‘Staj Sözleşmesi ve EK1‘ belgeleri yüklenen stajların sigorta işe işlemleri Kariyer ve Staj Merkezi tarafından staj başlangıç tarihinden 3 gün önce yapılarak sigorta işe giriş bildirgeleri portal sistemine yüklenecektir.,

a. Kariyer ve Staj Merkezi tarafından sigorta işe giriş bildirgesi yüklendiğinde bildirge, öğrencinin İTÜ mail adresine ve öğrenci tarafından staj kayıt formuna girilmiş olan firma mail adresine sistem tarafından gönderilecektir.

b. Belge stajyer öğrenci tarafından ‘Portal Sistemi> Öğrenci> Staj İşlemleri> Staj Bilgileri‘ alanından indirilebileceği gibi E-Devlet arama çubuğuna ‘4a İşe Giriş Çıkış Bildirgesi (Sosyal Güvenlik Kurumu)‘ yazılarak girilebilecek uygulamadan da indirilebilir.

4a Sigortalı Hizmet Dökümünden‘ belge temin edilemez.

c. Sigorta işe giriş işlemleri toplu olarak yapıldığından ve İTÜ Staj Genel Esasları gereğince sigorta girişinin erken yapılması mümkün değildir.

16. Stajın fakülte onayı ve staja başlayabilmek için gerekli işlemler tamamlanmıştır.

Staj Sırasında

17. Sigorta İşe Giriş Bildirgesi çıktısını ve eğer zorunlu stajınızı yapacaksanız ‘Öğrenci İşleri Merkezinden‘ alabileceğiniz ‘Zorunlu Staj Belgenizi‘ staja başladığınız gün yanınızda hazır bulundurunuz.

18. Staja başladıktan sonra ‘Portal Sistemi> Öğrenci> Staj İşlemleri> Staj Bilgileri’ alanından staj verilerine girilip EK2 (Staj Başlangıç Formu) indirilir ve staj yetkilisine onaylatılarak staj başlangıç tarihinden itibaren 5 gün içerisinde ilgili alana ‘Yükle” butonu ile yüklenir.

19. Staj raporunun yazılacak olduğu ‘Staj Raporu Kapak Sayfası’ ve ‘Staj Raporu Taslak Sayfası’ için ‘Portal Sistemi> Öğrenci> Staj İşlemleri> Belgeler’ alanına girilerek belgeler indirilir ve raporun yazılacağı taslak sayfa gerekli olduğu kadar çoğaltılır

20. Staj süresince staj raporu, taslak sayfalara İTÜ Staj Genel Esaslarında belirtilen kurallara uygun olarak yazılarak düzenlenir ve bölüm tarafından talep edilen ekler varsa rapora ilave edilir.

21. Hazırlanan rapor sayfa ve eklerine rapor kapağı eklenerek rapor teslime hazır hale getirilir.

22. Staj sırasında iş kazası veya meslek hastalığı yaşanması durumunda staj yapılan firma tarafından derhal kolluk kuvvetleri ile öğrencinin fakülte dekanlığına bilgi verilmeli ve 3 gün içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna iş kazası ve meslek hastalığı bildirimi yapılmalıdır.

– Meydana gelebilecek iş kazaları ve meslek hastalıklarından ve çalışmalarına yönelik doğan sigorta prim ödemelerden üniversite, yukarıda belirtilen süreleri geçirmeden yaşanan olayın kolluk kuvvetleri ile fakülte dekanlığına bildirilerek Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim yapılmasından staj yapılan firma sorumludur.

– İş kazası ve meslek hastalığı yaşanması durumunda, mümkünse öğrenci tarafından da işyeri yetkilisinin yukarıda belirtilen yükümlülükleri yerine getirip getirmediğinin takipçisi olunmalı ve fakülte dekanlığına bilgi verilmeli ayrıca Kariyer ve Staj Merkezine de yardım bileti ile bilgilendirme yapılmalıdır

– Staj sırasında firmada yaşanacak herhangi olumsuz bir durumda en kısa sürede <<< Staj Yardım >>> tıklayarak Kariyer ve Staj Merkezine yardım bileti ile durum hakkında bilgi veriniz. Kariyer ve Staj Merkezi en kısa sürede tarafınıza dönüş sağlayacak ve gerekli üniversite birimleri ile irtibata geçerek koordineli şekilde durumun takipçisi olacak ve çözüme kavuşturacaktır.

23. Başvurusu yapılmış veya başlamış stajın mazeret bildirmeden yapılmaması/ kesilmesi durumunda, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uyarınca, öğrenci hakkında fakültesi tarafından gerekli işlemler başlatılacaktır.

Staj sonrasında

24. Staj bittikten sonra ‘Portal Sistemi> Öğrenci> Staj İşlemleri> Staj Bilgileri’ alanından staj verilerine girilip EK3 (Staj Bitiş Formu) indirilir ve staj yetkilisine onaylatılarak staj bitiş tarihinden itibaren 5 gün içerisinde ilgili alana ‘Yükle” butonu ile yüklenir.

25. Tamamlanan stajların sigorta işten ayrılış işlemleri Kariyer ve Staj Merkezi tarafından staj bitiş tarihinden itibaren tarihinden 3 gün içerisinde yapılarak sigorta işten ayrılış bildirgeleri portal sistemine yüklenecektir.

– Kariyer ve Staj Merkezi tarafından sigorta işten ayrılış bildirgesi yüklendiğinde bildirge, öğrencinin İTÜ mail adresine ve öğrenci tarafından staj kayıt formuna girilmiş olan firma mail adresine sistem tarafından gönderilecektir.

a. Belge stajyer öğrenci tarafından ‘Portal Sistemi> Öğrenci> Staj İşlemleri> Staj Bilgileri‘ alanından indirilebileceği gibi E-Devlet arama çubuğuna

b. ‘4a İşe Giriş Çıkış Bildirgesi (Sosyal Güvenlik Kurumu)‘ yazılarak girilebilecek uygulamadan da indirilebilir.

4a Sigortalı Hizmet Dökümünden‘ belge temin edilemez.

26. ‘Portal Sistemi> Öğrenci> Staj İşlemleri> Staj Bilgileri‘ alanından staj verilerine girilerek, ‘EK4 (Mesleki Eğitim Gören Öğrencilere Yapılacak Devlet Katkısı Formu)‘ ile ‘Firma Devlet Katkısı Excel Formu‘ indirilip firma yetkilisine teslim edilir.

– Ödeme yapıldığına dair banka dekontu ile birlikte İTÜ Öğrenci Staj Sözleşmesi 13. Maddesine uygun şekilde düzenlenerek ‘İTÜ Kariyer ve Staj Merkezi, İTÜ Ayazağa Kampüsü, Merkezi Derslik A Binası, Zemin Kat 34469 Maslak Sarıyer/İstanbul’ adresine gönderilmesi gerektiği hatırlatılır.

– Talep edilen ve uygun şekilde hazırlanan belgeler, stajyer öğrenci tarafından da gönderilebilir veya teslim edilebilir.

– Staj Sözleşmesi 13. Maddesine uygun olmayan, eksik veya hatalı gönderilen belgeler işleme alınamaz.

Staj Raporu Teslimi

27. Staj dönem içerisinde yapılmışsa staj bittikten 2 hafta içerisinde, staj yaz döneminde yapılmışsa dönem başlangıcından itibaren 1 ay içerisinde staj raporları teslim edilir. Bölüm staj komisyonları tarafından alınmış ayrı bir karar yoksa belirtilen süreler dikkate alınmalı, komisyon farklı bir karar almışsa rapor teslimi konusunda bölüm staj komisyon kararına uyulmalıdır.

28. Staj raporu ile birlikte Staj Sözleşmesi, Staj Başvuru Formu (Ek-1), Staj Çalışma Takvimi, Staj Başlama Formu (Ek-2) ve Staj Bitiş Formu (Ek3) belgelerinin tek bir “pdf dosya” halinde ve bölüm staj komisyonlarının belirlediği şekilde teslim edilmesi ayrıca dosyanın USB belleğe aktarılıp üzerinde öğrencinin fakülte numarası, öğrencinin adı soyadı, staj türü, staj yapılan firma adı, staj gün sayısı, staj başlangıç ve staj bitiş tarihlerinin yazılı olduğu zarf içerisinde Bölüm sekreterliklerine teslim edilmesi gerekmektedir.

Staj raporu ve ekleri ayrıca ‘Portal Sistemi> Öğrenci> Staj İşlemleri> Staj Bilgileri‘ alanından staj verilerine girilerek, Staj Raporu yükleme alanına yüklenir.

Bölüm staj komisyonu talep ediyorsa belgeler ayrıca Ninova sistemine de eklenir.

Staj Raporunun Değerlendirilmesi

29. Staj raporu, Bölüm Staj Komisyonu tarafından değerlendirilir.

– Bölüm Staj Komisyonu, staj değerlendirmesini staj raporunun teslim edilmesinden sonra en geç bir ay içinde tamamlar. Değerlendirme sürecinde oluşacak gecikmeler mezuniyet durumunda olan öğrencilerin Katkı Payı ödemelerine neden olabilmektedir. Staj komisyonları bu durumdaki öğrencilerin mağdur olmaması için gereken tedbirleri alır.

– Bölüm Staj Komisyonu, biçim ve içerik olarak incelediği raporu kabul eder ya da düzeltme ister.

– Staj raporu için düzeltme istenmesi durumunda, öğrencinin istem tarihinden itibaren iki haftalık süresi vardır. Bölüm staj komisyonu öğrencinin staj raporunun değerlendirmesini en geç iki hafta içinde tamamlar.

– Staj raporunun kabul edilmesi durumunda staj başarılı; düzeltme istenen raporun zamanında teslim edilmemesi veya ikinci kez reddedilmesi durumunda ise staj başarısız sayılır.

– Başarılı stajlar Bölüm Staj Komisyonu tarafından sisteme işlenir

Özel Koşullar

– Başvurusu yapılmış veya başlamış stajın mazeret bildirmeden yapılmaması/ kesilmesi durumunda, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uyarınca, öğrenci hakkında fakültesi tarafından gerekli işlemler başlatılacaktır.

– Staj, özel koşullar dışında (sağlık sorunları, kaza vb.) belirtilen tarihte başlamalı ve kesintisiz olarak bitirilmelidir. Başvurusu yapılmış veya başlamış stajın tarih değişikliği veya iptali için, İTÜ Mazeretlerin Kabulü ve Mazeret Sınavlarının Yapılışı Esaslarında belirtilen şartların oluşması gereklidir. Geçerli mazeret durumlarında, staj tarihi değişikliği staj başlangıç tarihine 3 iş günü kalana kadar yapılabilecektir.

– Staj Raporunun incelenmesi sırasında, staj evrakında ve ekli belgelerinde tahrifat yapan veya çalışma yapmadığı halde Staj Raporu düzenleyip teslim ettiği belirlenen öğrenci hakkında, Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uyarınca fakültesi tarafından gerekli işlemler başlatılacaktır.

– Üniversitemiz ile geçici olarak kısa veya uzun süreli ilişiği kesilmiş öğrenci (kayıt dondurma, uzaklaştırma cezası alma vb.), bu zaman zarfında staj yapamaz.

– Bölümler, staj genel esaslarına bağlı kalarak, bölümlerinin özelliğine göre stajın alanı, türü, süresi, içeriği ve varsa ön şartları, mesleki mevzuat ve zorunluluklardan doğan rapor formatı ve rapor değerlendirme detaylarını Bölüm Staj Ek Esaslarında belirtirler. Ek esaslar, bölüm Staj Komisyonu’nun teklifi, Fakülte Kurulu’nun onayı ile yürürlüğe girer.

Staj Muafiyeti

– Öğrenim gördüğü programla ilgili sektörde faaliyet gösteren bir işyerinde, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK’ya) tabi sigortalı olarak çalışmakta olan öğrenciler zorunlu stajdan muaf olmak için başvuruda bulunabilir. Başvuruda bulunmak isteyen öğrenciler çalışmakta oldukları işyerinde en az zorunlu staj süresi kadar çalışmış olmalıdır. Öğrencilerin zorunlu staj uygulamasından muaf olmalarına ilişkin başvuruları, öğrenim görmekte oldukları bölümün staj komisyonu tarafından değerlendirilir ve sonuçlandırılır. Muafiyet başvurularının değerlendirmeye tabi tutulması işyerinde yapılan çalışmanın SGK kayıtları ile belgelendirilmesine bağlıdır. Muafiyete ilişkin değerlendirmenin sonuçlandırılması için başvuruda bulunan öğrencilerin öğrenim gördükleri bölümün ilgili staj modülü içeriği ile çalışılan kurumdaki çalışma konusunun uyumlu olması, zorunlu staj esasları çerçevesinde staj raporu hazırlamaları ve raporun bölüm staj komisyonu tarafından uygun bulunması gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

+ Staj sürecinde yapmam gereken işlemler nelerdir?

Staj sürecinde yapılması gereken işlemlere ve dikkat edilmesi gereken kurallara Kariyer ve Staj Merkezi web sayfasında bulunan <<<STAJ SÜREÇ VE İŞLEMLERİ>>> alanından erişebilirsiniz. Staj işlemlerine başlamadan önce <<<İTÜ STAJ GENEL ESASLARINI>>> ve bölümünüzün web sayfasında ilan edilen Bölüm Staj Esaslarını okumanız gerekmektedir.

+ Staj yapacağım firma staja başlamadan önce stajın zorunlu olduğuna dair belge istemektedir belgeyi nasıl alabilirim?

Zorunlu staj yapacaksanız firmanın talep etmesi halinde zorunlu stajınızın bulunduğuna dair belgeyi Öğrenci İşleri Merkezinden talep edebilirsiniz.

+ Staj yapacağım firma zorunlu staj sigortasının eğitim kurumu tarafından yapılacağına dair belge istemektedir belgeyi nasıl alabilirim?

Staj sözleşmesinde zorunlu staj sigortasının üniversitemiz tarafından yapılacağı belirtilmiştir. Portal sistemine kayıt olduktan sonra indirebileceğiniz staj sözleşmesinin bir nüshasını imza onaylarını tamamladıktan sonra firmaya teslim edebilirsiniz

+ Staj yapacağım firma benden sigorta işe giriş belgesi istemektedir, belgeyi nasıl alabilirim?

Portal sisteminde staj kaydı yapılıp staj sözleşmesi ve EK1 belgelerinin imza onayları tam olacak şekilde sisteme yüklenmiş olan stajların staj başlangıç tarihinden 3 gün önce (pazartesi günü başlayacak staj için cuma günü) sigorta girişi yapılarak sigorta işe giriş bildirgesi itü mail adresine ve staj kaydı sırasında belirtilmiş olan firma mail adresine gönderilmekte ayrıca portal sisteminde ilgili staj kaydına yüklenmektedir, işe giriş belgesi barkodlu olarak gönderildiğinden ayrıca imzalanmasına gerek yoktur.

Sigorta girişi yapıldığında stajın fakülte onayı tamamlanmış olacaktır

+ Dersimin veya sınavımın olduğu günlerde staj yapabilir miyim?

YÖK Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği ve İTÜ Staj Genel Esasları gereğince haftada en az 3, en fazla 6 tam gün ve ilgili staj günlerinde online veya yüz yüze olması fark etmeksizin ders kaydı, sınav…vb staj harici durum olmaması şartıyla staj yapılabilmektedir, haftada 3 günden az, 6 günden fazla ve yarım gün staj yapılması mümkün değildir. Eğer firma cumartesi günleri de tam gün olacak şekilde staj çalışması yaptırıyorsa staj günlerine dahil edilebilir.

+ Firmada zorunlu staj gün sayımdan daha fazla staj yaparsam üniversite tarafından tüm günler için sigorta yapılır mı?

Haklı mazeretin varlığı halinde bölüm staj komisyonunun onayı ile kalan zorunlu staj süresinin üzerinde; ancak en fazla 30 işgününe kadar staj yapabilir. Bu durumda zorunlu staj süresi kadar olan kısım zorunlu, diğer kısım ise gönüllü staj olarak kabul edilir. Bu yöndeki talep, mazereti ile birlikte zorunlu staj başvurusunda iletmelidir.

+ Firma çalışıyorsa, resmî tatil günlerinde de staj yapılması mümkün müdür?

Firma resmî tatil günlerinde çalışıyorsa, firmadan resmî tatil günlerinde çalışıldığına ve staj yapıldığına dair onaylı resmî belge alınması ve Staj sözleşmesi ve Ek1 belgesiyle birlikte sisteme yüklenmesi durumunda ilgili günlerde de staj yapılması mümkündür

+ Gönüllü staj yapmak istiyorum nasıl başvuru yapmam gerekmektedir? Sigorta üniversite tarafından yapılacak mıdır?

En az 30 kredi tamamlamış olmak zorunlu stajlarda olduğu gibi gönüllü stajlarda da ön şarttır.

Yapılacak çalışmanın, öğrenim görülmekte olan programla ilgili uygulama deneyimlerini arttıracak nitelikte olması gerekmektedir

Bir öğrencinin tüm öğrenciliği dönemi boyunca en fazla 50 iş günü gönüllü staj yapma hakkı bulunmaktadır. Gönüllü staj en az 10, en fazla 50 iş günü olacak şekilde tek seferde veya bölünerek yapılabilir.

Toplamda 50 güne kadar yapılacak gönüllü stajların sigortası üniversite tarafından karşılanmaktadır.

Tüm süreç zorunlu stajlarda olduğu gibidir, yani portal sistemine kayıt olunmalı ve belge üzerinde belirtilen onaylar tamamlanarak belgeler staj öncesinde sisteme yüklenmiş olmalıdır

Eğer staj 30 günden fazla süreli ise ayrıca fakülteye dilekçe ile başvurulup staj çalışmasının meslekle ilgili uygulama deneyimlerini arttıracak nitelikte olup stajın uygun olduğuna dair fakülte yönetim kurulunca verilmiş karar alınmalı ve karar staj sözleşmesi ve EK1 belgesiyle birlikte sisteme yüklenmiş olmalıdır

+ Uzun dönem staj yapmak istiyorum nasıl başvuru yapmam gerekmektedir? Sigorta üniversite tarafından yapılacak mıdır?

Öğrenciler, üniversitemiz ile iş birliği anlaşması imzalanmış olan kurumlarda uzun dönem staj yapabilir. Uzun dönem staja ilişkin yapılacak anlaşmalara ilişkin teklif, ilgili bölüm staj komisyonundan görüş alınarak Fakülte Dekanlıkları tarafından sunulur. Sunulan anlaşma teklifi, Kariyer ve Staj Merkezi ile Hukuk Müşavirliği’nin görüşü alınarak Rektörlük Makamınca onaylanır. Öğrencilerin uzun dönem staj yapabilmeleri için, yapacakları çalışmanın öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programla ilişkili bir meslek bakımından deneyim kazandıracak nitelikte olması gerekmektedir. Uzun dönem staj için aşağıdaki hükümler dikkate alınır:

i) Uzun dönem staj ikinci sınıfın sonunda, en az kırk beş iş günü olmak üzere, tüm eğitim dönemi boyunca devam edecek şekilde yapılabilir.

ii) Uzun dönem staj yapan öğrenci, zorunlu bölüm stajlarının gereklerini yerine getirmesi ve staj raporunu sunması halinde; Bölüm Staj Komisyonu’nun takdirinde olmak üzere, zorunlu bölüm stajından muaf tutulabilir.

iii) Uzun dönem stajların başvuru, başlangıç, devam ve bitişine ilişkin tüm süreç, Üniversite ile Kurum arasında yapılan anlaşma hükümleri gözetilerek Kariyer ve Staj Merkezi tarafından yürütülür.

+ Staj muafiyeti için sağlamam gereken şartlar nelerdir? Muafiyete nasıl başvurabilirim?

Öğrenim gördüğü program ile ilgili bir işte çalışmış veya çalışmakta olan öğrenciler, çalışma sürelerini ve unvanlarını belgelendirmek koşuluyla işletmede mesleki eğitim veya staj uygulaması kapsamında önceki öğrenmelerin tanınması için başvuruda bulunabilir.

Başvuruda bulunmak isteyen öğrenciler işyerinde en az zorunlu staj süresi kadar çalışmış olmalıdır. Öğrencilerin zorunlu staj uygulamasından muaf olmalarına ilişkin başvuruları, öğrenim görmekte oldukları bölümün staj komisyonu tarafından değerlendirilir ve sonuçlandırılır. Muafiyet başvurularının değerlendirmeye tabi tutulması işyerinde yapılan çalışmanın SGK kayıtları ile belgelendirilmesine bağlıdır. Muafiyete ilişkin değerlendirmenin sonuçlandırılması için başvuruda bulunan öğrencilerin öğrenim gördükleri bölümün ilgili staj modülü içeriği ile çalışılan kurumdaki çalışma konusunun uyumlu olması, zorunlu staj esasları çerçevesinde staj raporu hazırlamaları ve raporun bölüm staj komisyonu tarafından uygun bulunması gerekir.

Yatay ve dikey geçiş yoluyla gelen öğrencilerin önceki eğitim kurumlarında yaptıkları işletmede mesleki eğitim ve stajlarının geçerliliği ilgili intibak komisyonu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır.

+ Firmanın IBAN bilgileri neden istenmektedir?

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na istinaden firma tarafından stajyer öğrenciye ödenen stajyer ücretinin ilgili kanunda belirtilen oranlardaki kısmının firmaya geri iade edilebilmesi için firmanın İBAN, Vergi Kimlik No, Mersis No, SGK Sicil No gibi bilgilerine ihtiyaç duyulmaktadır.

+ EK4 (devlet katkısı formu) formu ve ekleri nasıl doldurulmalı ve teslim edilmelidir?

Portal sisteminde ilgili staj kaydının detay bilgisine girilerek EK4 formu ve Firma Devlet Katkısı Excel formu indirilerek firmaya teslim edilmelidir. Belgeler firma tarafından İTÜ Staj Sözleşmesi 13. Maddesinde belirtilen şekilde ve her ay için ayrı ayrı olmak üzere düzenlenip ödeme yapıldığına dair banka dekontu ile birlikte ‘İTÜ Kariyer ve Staj Merkezi- Merkezi Derslik A Binası, Reşitpaşa, İTÜ Ayazağa Kampüsü Zemin Kat, 34469 Sarıyer/İstanbul’ adresine kargo ile gönderilmelidir.

+ Firmalara devlet desteği hangi koşullarda ve ne şekilde sağlanır?

İşletmelerde staj yapan öğrencilerin ücretlerinin bir kısmının, işsizlik sigortası fonundan karşılanmasına ilişkin usul ve esaslar kapsamında devlet katkısı olarak yatırılmaktadır. 6764 sayılı Kanun ile 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na eklenen Geçici Madde 12’ye göre ‘işletmelerde yirmi ve üzeri personel çalışıyor ise asgari ücretin net tutarının yüzde otuzunun üçte biri, işletmede yirmiden az personel çalışıyor ise asgari ücretin net tutarının yüzde otuzunun üçte ikisi devlet katkısı olarak yatırılacaktır. Yatırılan ücret net asgari ücretin yüzde otuzundan az olamaz.’ hükmü bulunmaktadır.

Staj yapılan firmaya devlet katkısı ödemesinin yapılabilmesi için,

Portal sisteminde ilgili staj kaydının detay bilgisine girilerek EK4 formu ve Firma Devlet Katkısı Excel formu indirilerek firmaya teslim edilmelidir. Belgeler firma tarafından İTÜ Staj Sözleşmesi 13. Maddesinde belirtilen şekilde ve her ay için ayrı ayrı olmak üzere düzenlenip ödeme yapıldığına dair banka dekontu ile birlikte ‘İTÜ Kariyer ve Staj Merkezi- Merkezi Derslik A Binası, Reşitpaşa, İTÜ Ayazağa Kampüsü Zemin Kat, 34469 Sarıyer/İstanbul’ adresine kargo ile gönderilmelidir.

+ Firma, staj sözleşmesini staj ücretleri ve devlet katkısı geri ödemelerini belirten maddelerini gerekçe göstererek onaylayamayacağını belirtti, nasıl bir yol izlenmesi gerekmektedir?

Kamu kurumlarında yapılacak stajlarda kurum staj sözleşmesini ve EK1 Staj Başvuru Formunu onaylamayabilir. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığının Kariyer Kapısı-Ulusal Staj Programı üzerinden staj seferberliği kapsamında staj yapmaya hak kazanan stajyer öğrencilerin staj seferberliği kabul yazısını sunmaları yeterli olacaktır

Özel firmalarda yapılacak stajlarda ise Staj Sözleşmesi ve EK1 Staj Başvuru Formları onaylanmış olmalı, öğrenciye staj ücreti ödenmelidir.

Firmanın devlet katkısı almak istememesi durumunda firma yetkilisi tarafından staj sözleşmesindeki devlet katkısı ile ilgili maddenin üzeri çizilerek paraflandıktan sonra belge onaylanabilir.

Firmanın ücret ödemek istememesi ve öğrencinin bunu kabul etmesi durumunda ise öğrencinin mezuniyet durumunda olduğunu belgelemesi ve bölüm staj komisyonu tarafından öğrencinin ağır basan mezuniyet menfaati sebebiyle ücretsiz stajı uygun görmesi durumunda, yine ilgili maddenin üzeri çizilerek paraflandıktan sonra belge onaylanabilir.

+ EK1 belgemin staj günleri kısmında haftanın tüm günleri yazmaktadır ancak ben sadece hafta içi günlerde staj yapıyorum, bu durumu nasıl düzeltebilirim?

İlgili alan EK1 belgesinde matbu olarak yazmaktadır, yani staj yapılacak olan günleri göstermemektedir, belge üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.

+ Akademik Takvimde ‘Staj Son Giriş Tarihi’ belirtilmiş ancak ben bu tarihten sonra staj yapacağım, staj kaydımı bu tarihe kadar mı yapabilirim?

Akademik Takvimde belirtilmiş olan tarih, mezuniyet durumunda olan öğrenciler için komisyonların staj raporlarını sisteme girmeleri gereken son tarihi ifade etmektedir, mezuniyet durumunda olup sadece stajları kalmış olan öğrenciler mezun olabilmek için belirtilen tarihten önce stajlarını tamamlayarak staj raporlarını bölümlerine teslim etmiş olmalıdır.

Mezun durumda olmayan öğrenciler staj esaslarına uygun olarak ilgili tarihten sonra da staj yapabilirler.

+ Staj için stajyer öğrenciye ücret ödenmekte midir?

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun Ücret ve Sosyal Güvenlik başlıklı 25’inci maddesinde; ‘Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar, düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. Ancak, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının; yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde otuzundan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde on beşinden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan, kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12’nci sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde ellisinden aşağı ücret ödenemez. Bu amaçla kamu kurum ve kuruluşları gerekli tedbirleri alır. Staj yapacak işletme bulunamaması nedeniyle stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri ile yükseköğretim kurumları ve birimlerinde yapan yükseköğretim öğrencilerinin yaptıkları stajlar bu fıkra hükmü kapsamı dışındadır.‘ hükmüne yer verilmiştir.

Yani zorunlu stajını yapan öğrenciye staj yaptığı firma tarafından ücret ödenir, Üniversite öğrencisi staj yeri bulmadığı için kendi Üniversitesine bağlı birimlerde staj yapıyorsa, stajyer öğrenciye herhangi bir ücret ödenmemektedir.

+ Sistemde kaydını açmış olduğum stajı yapmayacağım / staja devam edemeyeceğim ne yapmam gerekmektedir?

Portal sisteminde staj kaydı açıldıktan sonra staj yapmaktan vazgeçilmesi durumunda staj belgeleri onaylanıp sisteme yüklenmeden ve/veya staj sigorta girişi yapılmadan (staj başlangıç tarihinden 3 gün önce sigorta girişi yapılmaktadır) önce kayıt sistemden silinebilmektedir.

Staj belgeleri onaylanıp sisteme yüklendiyse ve/veya staj sigorta girişi yapıldıysa staj kaydı sistemden silinememektedir. Stajın verimli olmayacağının veya staj yerinin uygun olmadığının anlaşılması, başka bir firmada staj yapılmak istenmesi …vb durumlarda en geç stajın ilk 3 günü içerisinde öncelikle staj komisyonu ile iletişime geçilmesi ve komisyonun stajın sonlandırılmasını uygun bulması durumunda firmaya da bilgi verilerek staj ve staj sigortası sonlandırılabilir.

Stajın ve staj sigortasının sonlandırılması için en geç stajın ilk 3 günü içerisinde merkezi staj birimine yardım bileti ile bilgi verilmelidir.

Stajın ilk 3 gününden sonra “Mazeretlerin Kabulü ve Mazeret Sınavlarının Yapılış Esaslarında” ( Mazeretlerin Kabulü ) belirtilen durumlardan biri olması ve staja devam edilemeyecek olması halinde merkezi staj birimine yardım bileti ile bilgi verilmesi ve yardım bileti ekinde mazeret durumunu gösterir belge eklenmesi halinde staj sonlandırılabilecektir.

+ Çevrimiçi staj yapabilir miyim?

Kural, stajın yüz yüze yapılmasıdır. Staj çalışmasının niteliği gereği, staj yapılacak işletmede fiziken bulunulması gereken (üretim stajı gibi) durumlarda çevrimiçi staj yapılmasına kesinlikle izin verilmemektedir. Staj yapılacak işyerinde fiilen bulunulması mümkün ve gerekli olmayan durumlarda ise (firmanın uzaktan çalışması gibi), bölüm staj komisyonlarının onayı ile çevrimiçi staj yapılabilir.

Çevrimiçi stajın uygun bulunup bulunmadığı bölümlerin staj esaslarında belirtilmiş olup, öncelikle fakülte web sayfasından erişilebilecek bölüm staj esaslarının incelenmesi, konu ile ilgili hüküm bulunmaması veya tereddütte kalınması durumunda bölüm staj komisyonları ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.

+ Staj raporumu nasıl hazırlamam ve ne zaman teslim etmem gerekmektedir?

Staj raporunun hazırlanması ve teslimi ile ilgili <<<İTÜ STAJ GENEL ESASLARI>>> 8. ve 9. bölümlerinde detaylı bilgi verilmiş olup staj esaslarına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz

Fakülte staj komisyonu tarafından alınan farklı bir karar yoksa staj raporları ve ekleri İTÜ Staj Genel Esaslarında belirtilen süreler içerisinde teslim edilmelidir

+ Staj raporumu teslim ettim ancak sisteme girilmemiş durumda ne yapmam gerekmektedir?

Staj raporları bölüm staj komisyonları tarafından değerlendirilmekte ve uygun bulunan stajlar onaylanarak sisteme girilmektedir

Konu ile ilgili olarak bölüm staj komisyonu ile iletişime geçilebilir

+ Staj yapacağım firma staja başlamadan önce stajın zorunlu olduğuna dair belge, zorunlu staj sigortasının eğitim kurumu tarafından yapılacağına dair belge ve sigorta işe giriş belgesi talep etmektedir. Belgeleri nasıl temin edebilirim?

Zorunlu Staj Belgesi ve Zorunlu Staj Sigortasının Üniversite Tarafından Yapılacağına Dair Belge

Staj kaydı oluşturulmadıysa öncelikle staj başlangıç tarihinden en geç 15 gün öncesine kadar İTÜ Portal sistemine https://portal.itu.edu.tr/ web adresinden İTÜ Kullanıcı Adı ve Şifre ile giriş yapılarak Öğrenci> Staj İşlemleri> Staj Kayıt sekmesinden staj kaydı oluşturulmalıdır.

Oluşturulmuş olan staj kaydının detay bilgisine Öğrenci> Staj İşlemleri> Staj Bilgileri sekmesinden girilerek Staj Sözleşmesi ve Ek-1 formu (Staj Başvuru Formu) 2 nüsha olarak indirilmeli ve belgelerin imza/onayları öğrenci>firma>staj komisyonu>dekanlık sırasıyla tamamlanmalıdır.

Onayları tamamlanmış staj sözleşmesi ve EK1 formlarının 1 nüshası firmaya verilebilir.

EK1 Formu (Staj Başvuru Formu)’da stajın ‘Zorunlu’ olduğu, Staj Sözleşmesinde ise zorunlu staj sigortasının üniversitemiz tarafından yapılacağı belirtilmiştir.

Firma bu belge haricinde ayrıca stajın zorunlu olduğuna dair bir belge talep ediyorsa Öğrenci İşleri Merkezinden (otomasyon) ilgili belge talep edilebilir.

Sigorta İşe Giriş Belgesi

Staj sigorta girişlerinin yapılabilmesi için staj sözleşmesi ve EK1 belgeleri tüm onayları tamamlanmış halde ilgili staj kaydının detay bölümündeki alana en geç staj başlangıç tarihinden 3 gün öncesine kadar yüklenmiş olmalıdır

SGK işlemleri toplu yapıldığı için staj başlangıç tarihinden 3 gün önce stajın sigorta işe girişi yapılarak işe giriş belgesi portal sistemine yüklenecek aynı zamanda öğrencinin İTÜ mail adresine ve staj kaydı sırasında girilmiş olan firmanın mail adresine gönderilecektir, işe giriş belgesi barkodlu olarak gönderildiğinden ayrıca imzalanmasına gerek yoktur.

+ Staj yapmak istediğim firma gerekli şartları sağlamakta mıdır?

Staj çalışmasının meslekle ilgili uygulama deneyimlerini arttıracak nitelikte olması beklenmekte olup, staj yapılmak istenen firma yapısının beklenen nitelikleri bölüm bazında değişiklik göstermektedir.

Staj için uygun bulunan firma nitelikleri bölümlerin staj esaslarında belirtilmiş olup, öncelikle fakülte web sayfasından erişilebilecek bölüm staj esaslarının incelenmesi, konu ile ilgili hüküm bulunmaması veya tereddütte kalınması durumunda staj yeri uygunluğu ile ilgili sadece bölüm staj komisyonları ile iletişime geçilmesi gerekmektedir. Söz konusu konunun muhatabı ve yetkilisi Staj Merkezi değildir.

+ Yapmam gereken zorunlu grup stajlarımı belirli bir sıraya göre mi tamamlamalıyım?

Bu ve benzeri durumdaki stajın uygunluğu ve kabulü ile ilgili olan sorularınız için fakültenizin staj komisyonları ile görüşmeniz gerekmektedir. Söz konusu konunun muhatabı ve yetkilisi Staj Merkezi değildir.

+ Aselsan staj belgelerini onaylamayı reddediyor, nasıl bir yol izlemem gerekmektedir?

Üniversitemiz ile Aselsan firması arasında yapılmış olan anlaşma gereğince;

Aselsan firmasında yapılacak stajlar için, portal sistemine kayıt oluşturulduktan sonra sistemden indirilecek staj sözleşmesi ve EK1 belgesinde bulunan firma haricindeki onayların tamamlanıp firmanın göndermiş olduğu kabul mektubu da eklenerek sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

Stajın ilk günü firmanın verecek olduğu staj sözleşmesi de tüm belgeler ile birlikte (İTÜ Staj sözleşmesi ve EK1 belgesi – Aselsan Kabul Mektubu – Aselsan Staj sözleşmesi) sisteme yüklenecektir. Yeni belge yüklendiğinde belgeler sistemde güncellenmiş olacaktır.

+ Firmalara geri iade edilecek Devlet Katkısı Tutarı Ne kadardır?

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na göre, firma tarafından stajyer öğrencinin her bir staj günü için ödenmesi gereken ücret Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç aylık asgari ücretin net tutarının %30 ‘unun 30 güne bölünmesi ile hesaplanabilir.

Firmanın ödemesi gereken toplam staj ücreti ise günlük ödenmesi gereken ücretin öğrencinin firmada yapmış olduğu staj gün sayısı ile çarpılarak hesaplanabilir.

Firma tarafından ödenmesi gereken staj ücreti: Asgari ücretin net tutarı (agi hariç) x 30 / 100 / 30 gün x staj yapılan gün sayısı

Staj sözleşmesi 13. maddesinde belirtildiği şekilde firma tarafından hazırlanacak belge ve dekontların üniversiteye gönderilmesi durumunda firma çalışan sayısı 20 ve daha fazla ise firmaya firma tarafından ödenmesi gereken ücretin 1/3’ü, firma çalışan sayısı 20’den az ise firmaya firma tarafından ödenmesi gereken günlük ücretin 2/3’ü geri ödenecektir

+ Stajımı yurtdışında yapacağım hangi işlemleri yapmam gerekmektedir?

Erasmus kapsamında veya harici olarak yurtdışında yapılacak stajlar için portal sisteminden kayıt açılmamalıdır

Erasmus staj hibesi hakkı kazanan öğrencinin, Erasmus Birimi tarafından hazırlanan sözleşmesi, Bölüm Staj Komisyonu ve Bölüm Erasmus Koordinatörünce onaylanıp, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmelidir. Öğrencinin staj sigorta işlemlerinde, Erasmus Birimi tarafından onaylanmış ve karşı kurumca imzalanmış sözleşme dikkate alınarak gerekli olan yurtdışı sigorta süreçleri ile staja ilişkin diğer süreçler Üniversitemizin Erasmus Ofisi tarafından ayrıca açıklanır.

SGK sisteminden yapılan sigortalar yurtdışını kapsamamakta olup gerek Erasmus stajları gerekse öğrencinin isteğine bağlı olarak yurtdışında yapmak istediği stajlar için gidecek olduğu ülkede geçerliliği olan özel sigorta yaptırması gerekmektedir.

Yurtdışında yapılan stajın zorunlu staj olarak değerlendirilebilmesi için aşağıda belirtilen belgelerin staj raporu ile birlikte staj komisyonuna teslim edilmesi gerekir.

* Staj raporu kapak ve taslak sayfalarının portal staj sistemi dokümanlar bölümünden indirilmiş olması gerekmektedir, ilgili doküman sayfaları sisteme kayıt oluşturmadan indirilebilmektedir.

* Firmadan staj tarihlerini içeren staj kabul belgesi ve iş sözleşmeleri

* Sigorta yaptırıldığına dair belge

* Alınan vize bilgilerini de içerecek şekilde pasaport fotokopileri

+ Stajımın son haftası güz dönemi başlangıcına denk gelmektedir. Stajım geçerli sayılacak mıdır?

Stajların haftada en az 3 gün olacak şekilde yapılması ve ilgili günlerde staj haricinde ders, sınav… vb durum bulunmaması esas olmak üzere, 2025-2025 Güz Döneminin erken açıklanmış olması ve birçok öğrencimizin de söz konusu dönemde staj başvurusunda bulunduğu göz önüne alınarak bu seneye özgü olmak kaydıyla, okulun açıldığı ilk hafta (22-26 Eylül haftası), ders gününde öğrencilerimizin staj yapması kabul edilecektir

+ Staj belgeleri ıslak imzalı mı olmalıdır?

Staj sürecinde sisteme yüklenmesi gereken belgeler için belgeleri imzalayıp firmaya mail gönderebilirsiniz, firma imzalarını tamamladıktan sonra belgeyi tarayıp size geri gönderebilir, kalan onayları da tamamlayıp sisteme yükleyebilirsiniz ancak staj raporu ile teslim edeceğiniz belgeler ıslak imzalı olmalıdır

+ İki staj arasında en az 3 gün boşluk bırakılma şartı var mıdır?

Ara vermeden devam eden stajlarda sigorta işlemleri sırasında sorun oluşabilmektedir bu nedenle stajlar arasında aralık bırakılması şartı bulunmaktadır. Ancak aynı firmada devam edecek stajlarda firma bu şartı sağlayamıyorsa aralıksız staj yapılabilir.

+ Masterbee stajı yapacağım hangi işlemleri yapmam gerekmektedir?

Masterbee ile ilgili bilgileri, süreçleri ve sıkça sorulan soruları aşağıdaki linkten erişebileceğiniz masterbee sayfasından inceleyebilirsiniz, sigorta işlemlerinin yapılabilmesi için zorunlu stajlarda olduğu gibi portal sisteminde staj kaydınızı yapmanız ve onaylı belgeleri sisteme yüklemeniz gerekmektedir. Masterbee stajlarının onay ve yetkilisi, ilgili bölüm staj komisyonudur.

https://masterbee.itu.edu.tr/

+ Sigorta işten ayrılış belgemde staj günlerim eksik görünmektedir, düzeltilmesi için ne yapmalıyım?

Sigorta işten ayrılış belgelerinde yapılan stajın son 2 ayına ait veriler gösterilmektedir, bu stajınızın listelenen süre kadar olduğu anlamına gelmez, yani stajınız 3 veya daha fazla ay sürmüşse işten çıkışın yapıldığı ay ile bir önceki ay bilgileri listelenir, daha önceki aylar listelenmez

+ Staj kaydımı oluşturdum ancak stajıma daha erken bir tarihte başlamak istiyorum ne yapmam gerekmektedir?

İTÜ Staj Genel Esaslarında belirtildiği üzere staj başlangıç tarihinden en geç 15 gün öncesine kadar portal sisteminde staj kaydının oluşturulmuş olması gerekmektedir, staj başlangıç tarihini değiştirme yetkimiz bulunmamaktadır, firma ile görüşerek yeni staj tarihi belirlemeniz ve staj başlangıç tarihinden en geç 15 gün öncesine kadar kaydınızı tamamlamış olmanız gerekmektedir.

+ Staj süreci ile ilgili portal sistemindeki belgelerin haricinde belge almak istiyorum, belgeyi nereden alabilirim?

Staj süreci ile ilgili olarak aşağıda belirtilen durumlar birimimizin yetki ve sorumluluğunda olmadığından ve birimimiz tarafından karar veya belge verilemeyeceğinden ilgili birim ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

ÖĞRENCİ İŞLERİ İLE İLGİLİ DURUMLAR

Staj yapılacak firma tarafından stajın zorunlu olduğuna dair belge talep edilmesi

Staj yapılacak firma tarafından öğrenci belgesi ve transkript talep edilmesi

Tamamlanan ve raporları kabul edilerek sisteme girilmiş olan staj bilgilerini içeren onaylı belge talep edilmesi

Bütün kredi zorunluluğu tamamlanmış ve mezun olmak için sadece staj kalmış ise harç ücreti ödenip ödenmeyeceği

Mezuniyet durumunda olup henüz stajlar tamamlanmamış ise mezuniyet törenine katılıp katılamayacağı

Zorunlu stajları tamamladıktan sonra ne zaman mezun olunabileceği

Geçici mezuniyet belge talebi

STAJ KOMİSYONU İLE İLGİLİ DURUMLAR

Staj yapılacak firma ve departmanın, çalışan sayısının ve staj raporunu onaylayacak yetkilinin uygun olup olmadığı

Birden fazla grup stajının aynı firmada yapılmasının uygun olup olmadığı

Staj belgelerindeki staj komisyon onayının nasıl ve kimden alınabileceği

Staj raporunun ne zamana kadar teslim edilmesi gerektiği

Tamamlanmış ve staj raporu teslim edilmiş stajların sistemde görünmemesi

İTÜ Ninova sistemi ile ilgili kayıt ve belge yükleme durumları

Staj muafiyeti ile ilgili durumlar

Yatay / Dikey geçiş ve ÇAP öğrencilerinin daha önce yapılan stajlarının sayılıp sayılmayacağı

DEKANLIK İLE İLGİLİ DURUMLAR

Staj belgelerindeki dekanlık onayının nasıl ve kimden alınabileceği

BİLGİ İŞLEM İLE İLGİLİ DURUMLAR

Sistem kullanımı sırasında karşılaşılan yazılım kaynaklı kayıt oluşturamama, belge yükleyememe …vb durumlar

+ Staj başladıktan sonra staj günlerinde değişiklik yapılabilir mi?

Staj başlangıç tarihi değişmemek, haftada 3 tam günden az olmamak ve ilgili staj günlerinde staj haricinde ders kaydı, sınav…vb durum olmaması şartı ile staj bitiş tarihi, gün sayısı bilgileri yardım biletinden yazılıp staj yapılacak günlerinde gün gün belirtilmesi durumunda değişiklik yapılabilir.

Değişiklik işleminden sonra staj tarihleri ve/veya gün sayısı değişeceğinden sistemden indirilecek yeni EK1 belgesinin onayları tamamlanılarak onaylı staj sözleşmesi ile birlikte, ayrıca staja başlandıysa yeni EK2 belgesi de sistemden indirip onaylatılarak sisteme geri yüklenmelidir

+ Staj kaydı ne zamana kadar oluşturulabilir? Staj belgelerinin yükleme süresi var mıdır?

Staj başlangıç tarihinden en geç 15 gün öncesine kadar portal sisteminde staj kaydı yapılabilmektedir.

Staj sözleşmesi ve EK1 (Staj Kabul) belgesi tek dosya olarak staj başlangıç gününden önce, EK2 (Staj Başlangıç) belgesi stajın ilk 5 günü içerisinde, EK3 (Staj Bitiş) belgesi staj bitiş tarihinden itibaren 5 gün içerisinde belgelerin üzerinde belirtilmiş olan tüm onaylar tamamlanmış şekilde sisteme yüklenmelidir.

Staj belgelerinin tüm onayları tamamlanmamış ve eksik olarak sisteme yüklenmesi veya belgenin hiç yüklenmemiş olması stajın geçersiz sayılması ve komisyon tarafından değerlendirmeye alınmamasına neden olabilecektir.

+ Staj sırasında rapor veya izin alabilir miyim?

Staj sırasında rapor veya izin alınması gerektiğinde konu ile ilgili bölüm staj komisyonu ile iletişime geçilmelidir, staj komisyonu talebi uygun bulursa ve tarih değişikliği gerekmesi durumunda merkezi staj birimine yardım bileti ile bilgi verilmelidir. Bilgi verilmemesi Üniversiteyi zarara uğratacağından hakkınızda disiplin soruşturması başlatılabilir.

+ Staj sigorta belgemi erken alabilir miyim?

Staj sigorta işlemleri İTÜ Staj Genel Esaslarında da belirtildiği üzere staj başlangıç tarihinden 3 gün önce ve tek tek öğrenci bazlı değil toplu olarak yapılmaktadır.

Staj sigortasının staj başlangıç tarihinden 3 gün önce yapılması kararı alınmadan önce stajın başlamasına daha fazla gün varken yapılan sigorta giriş işlemlerinden sonra öğrencilerin staj yapmaktan herhangi bir nedenle vazgeçmesi durumunda sigorta iptal edilememekte ve sigorta bitiş tarihi değiştirilerek staj sonlandırılmaktaydı.

Bu durum hem üniversitenin boş yere sigorta ücreti yatırmasına hem de SGK tarafından üniversiteye idari para cezası kesilme durumu ile karşılaşılmasına neden olmaktaydı.

Bu nedenlerle üniversite senatosu tarafından alınan kararla İTÜ Staj Genel Esaslarında ilgili madde ve hüküm eklenmiştir.

Belirtildiği üzere sigorta işe giriş işlemleri toplu olarak yapıldığından ve İTÜ Staj Genel Esasları gereğince sigorta girişinin erken yapılması mümkün değildir.

+ Üniversite tarafından staj yeri ayarlanmakta mıdır?

Staj yerini bulma görevi öğrenciye aittir. Üniversitemiz tarafından staj yeri ayarlanmamaktadır. Bireysel çabanızla bulacağınız staj yerleri dışında, İTÜ Kariyer ve Staj Merkezi web sayfası (https://ikm.itu.edu.tr/) ve fakülte panolarında ilan edilen staj duyuruları takip edilerek firmalara da başvuruda bulunulabilir.

+ Portal sisteminde staj belgemi yanlış yere yükledim, nasıl silebilirim?

Yanlış belge yüklenmiş olan stajın ilgili alanına doğru belge yüklendiğinde yanlış belge silinmiş olacaktır

+ Staj kaydımı yapmak istiyorum ancak yaz okulu sınav takvimi ilan edilmedi, staj günlerimi nasıl belirleyeceğim?

Staj başlangıç tarihinden en geç 15 gün öncesine kadar kayıt oluşturabilirsiniz, sınav takviminin ilan edilmesinden sonra staja başlayacaksanız bu süreyi bekleyebilirsiniz, daha önce staja başlayacaksanız ve alacağınız ders sayısı az ise ( haftada en az 3 tam gün sınav olmayan günlerde staj yapabilecekseniz ) sınav haftasında tahmini olarak gün seçerek kayıt oluşturabilirsiniz, sınav takvimi belli olduktan sonra 3 gün kuralına uygun olarak değişiklik yardım bileti ile bize belirtilmesi durumunda değişiklik işlemi yapılacaktır.

+ Staja başladıktan sonra tarih değişikliği yapılmasını istersem başka bir işlem yapmam gerekir mi?

Tarih değişikliği yapıldıktan sonra, staj bitiş tarihi ve/veya gün sayısı değiştiği için yeni EK1 belgesi sistemden indirilerek onayları tamamladıktan sonra onaylı staj sözleşmesi ile birlikte ayrıca yeni EK2 belgesi de sistemden indirip onaylarını tamamladıktan sonra sisteme geri yüklenmelidir.

+ Yaz Okulu Ders Programı belli olduktan sonra staj günlerimi nasıl değiştirebilirim?

Aşağıdaki kurala uygun olarak staj kaydı oluşturulmalı, ders programı belli olduktan sonra staj başlangıç tarihi aynı kalmak şartı ile staj bitiş tarihi, gün sayısı ve haftanın hangi günleri staj yapılacağı detaylı olarak yardım biletinden yazılması durumunda düzenleme yapılabilmektedir

YÖK Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği ve İTÜ Staj Genel Esasları gereğince haftada en az 3 en fazla 6 tam gün ve ilgili staj günlerinde online veya yüz yüze fark etmeksizin ders kaydı, sınav…vb staj harici durum olmaması şartıyla staj yapılabilmektedir, haftada 3 günden az 6 günden fazla ve yarım gün staj yapılması mümkün değildir. Eğer firma cumartesi günleri de tam gün olacak şekilde staj çalışması yaptırıyorsa staj günlerine dahil edilebilir

+ Ninova staj sınıfına nasıl eklenebilirim?

Konu ile ilgili bölüm staj komisyonu ile görüşülmelidir