Ford Otosan
Firma Hakkında
Ford Otosan olarak 2004 yılından bu yana, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk üç şirketi arasında yer alıyoruz. Son 12 yıldır otomotiv sektörü ihracat şampiyonu ve son 8 yıldırsa Türkiye mal ihracatı şampiyonu olmak başarımızın bir göstergesi. 2022 yılında Türkiye’den 5 kıtada 94 ülkeye 6,2 milyar dolar tutarında araç ve yedek parça ihracatı yaptık. Kocaeli’deki Gölcük ve Yeniköy Fabrikaları, Eskişehir’deki Eskişehir Fabrikası, İstanbul’daki Sancaktepe Ar-Ge Merkezi ve Yedek Parça Deposu, Romanya’daki Craiova Fabrikası ile 4 ana merkezde faaliyet gösteriyor, 20.000’den fazla çalışma arkadaşımız ile, Ford Otosan olarak Borsa İstanbul’daki en değerli otomotiv şirketi arasında yerimizi alıyoruz.1688 Ar-Ge çalışanımız ile mühendislik ihracatı gerçekleştiren Türk otomotiv sektörünün en büyük Ar-Ge organizasyonuna sahibiz. Ford Otosan olarak komple bir aracı, motoru da dahil olmak üzere, tüm süreçleriyle tasarlamak, geliştirmek ve test etmek için gerekli tüm birikim, yetenek ve altyapıya sahibiz.
1959’da kuruluşumuz ile başlayan bu yolculuğumuz 2022 yılı itibarı ile 721 bin 700 araç, 436 bin 500 adet motor ve 140 bin adet aktarma organı üretim kapasitesi ile Ford Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim merkezi konumundayız. Kocaeli ve Eskişehir Fabrikalarımız, Ford fabrikaları arasındaki değerlendirmelerde Ford’un ‘En İyi Araç Üretim Merkezleri’ arasında gösteriliyor. Eskişehir Fabrikamız Türkiye’de araç, dizel motor ve güç aktarma organlarını aynı merkezde üretebilen tek fabrikamız.
Toplumsal sorumluluklar konusunda da ülkemizin ekonomik gelişimine ve uluslararası ölçekte rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlıyoruz; kurumsal vatandaşlık anlayışı ve ‘Gelecek Şimdi’ vizyonumuz doğrultusunda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşma yolunda eğitim, sağlık, kültür-sanat ve spor gibi birçok alanda sosyal sorumluluk çalışmaları yürütüyoruz. Ford Otosan olarak Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde 2021 yılından bu yana Türkiye’den yer alan tek otomotiv şirketi olarak üç yıldır performansını artırarak listeye girmeye devam ediyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği taahhütlerimiz doğrultusunda, başta eğitim ve istihdam olmak üzere, STEM alanında kadınların gelişimi için çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz. Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık ( ÇEK ) programlarına yapılan yatırımlarla kadın istihdamının ve Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik ( STEM ) alanında çalışan kadın sayısının artırılması hedefliyoruz.
“Dinamik Denge” adını verdiğimiz yeni çalışma kültürümüz ile tüm Ford Otosanlılar olarak benimsiyoruz. “Dinamik Denge” vizyon ve stratejilerimizi hayata geçirmek için atacağımız adımlara rehberlik eden, tüm Ford Otosanlıları ortak bir anlam ve amaç etrafında toplayan ve güven ortamında çalışmasını sağlayan, güçlü gelecek için birlikte ilerlememizi sağlayan en önemli yol haritamız. Karşılıklı güven ve saygı, birbirine değer verme ve sevgi, değişime ve yeniliğe açıklık, açık ve şeffaf iletişim Ford Otosanlılar olarak benimsediğimiz ana değerlerimiz.
Dinamik Denge kültürümüz ile başlayan yolculuğumuzda dönüşüm hedeflerimizde sürdürülebilir büyüme, çalışan bağlılığı, çevik dönüşüm etkisi, yetenek yönetimi ve çeviklik uygulama olgunluğu üzerine odaklandık. 2023 yılının sonunda ise tüm ofis çalışanlarımız çevik çalışmaya geçti, saha çalışanları için üretim hattında çeviklik pilot uygulaması başlatıldı. İnsan ve yeteneği odağımıza alarak kültürel değer ve prensiplerimizi içselleştirme yolunda emin adımlarla ilerliyoruz